
Bovaer kofodertilsætning forklaret
Natasha Smith, Deputy Director of Food Policy, – Science
Der har været udbredt mediedækning og diskussion på sociale medier om et fodertilsætningsstof kaldet
Bovaer, der er blevet afprøvet for at reducere metan-emissioner fra malkekøer for at hjælpe med at bekæmpe klimaændringer.
Her besvarer vi nogle af de spørgsmål, der stilles om tilsætningsstoffet.
Er mælk fra køer fodret med Bovaer sikkert for os at drikke?
Mælk fra køer, der har fået Bovaer, et fodertilsætningsstof, der bruges til at reducere metan-emissioner, er sikkert at drikke. Tilsætningsstoffet metaboliseres af køerne, så det går ikke ud i mælken.
Bovaer, et varemærke for tilsætningsstoffet 3-Nitrooxypropanol eller “3-NOP”, har gennemgået strenge
sikkerhedsvurderinger som en del af FSA’s markedsgodkendelsesproces og er godkendt til brug i
Storbritannien. Den er også godkendt til brug i andre lande, herunder i EU, Australien, Canada og USA.
Er kød fra dyr fodret med Bovaer sikkert at spise?
Ja. Kød fra dyr fodret med Bovaer er sikkert at spise. FSA’s sikkerhedsvurdering konkluderede, at der ikke er nogen sikkerhedsproblemer, når Bovaer anvendes i den godkendte dosis.
Hvordan testes og godkendes fodertilsætningsstoffer?
Alle godkendte fodertilsætningsstoffer gennemgår FSA’s strenge sikkerhedsvurdering. Dette sikrer, at
produkter er sikre for det britiske marked.
Virksomheder skal demonstrere sikkerheden af tilsætningsstoffet – for dyret, forbrugerne, arbejderne og
miljøet.
For at sikre, at vurderingen er så robust som muligt, vurderer uafhængige eksperter fra Det Rådgivende Udvalg for Foderstoffer bevismaterialet og giver råd til FSA for at informere den endelige sikkerhedsvurdering.
FSA’s sikkerhedsvurdering for Bovaer (3-Nitrooxypropanol eller “3-NOP”) blev offentliggjort i marts 2023 og kan findes på FSA’s hjemmeside. Rådgivningen fra den uafhængige rådgivende komité for dyrefoder er tilgængelig på deres hjemmeside.
Hvorfor har du godkendt Bovaer, når der er kendte sikkerhedsproblemer?
FSA’s sikkerhedsvurdering konkluderede, at der ikke er nogen sikkerhedsproblemer, når Bovaer anvendes i den godkendte dosis.
Det forårsager ikke kræft (det er ikke kræftfremkaldende eller genotoksisk) og udgør ingen
sikkerhedsproblemer for forbrugere, dyr eller miljøet.
Mere end 58 undersøgelser af potentielle risici blev evalueret, og det blev konkluderet, at tilsætningsstoffet er sikkert ved to gange den anbefalede dosis.
Tilsætningsstoffet metaboliseres af køerne, så det går ikke ud i mælken. Det blev ikke fundet i mælk i nogen af de forsøg, der blev præsenteret for FSA.
Er Bovaer godkendt i andre lande?
Bovaer er blevet godkendt til brug globalt, herunder i EU, Australien, Canada og USA.
I EU blev tilsætningsstoffet godkendt i henhold til forordning (EF) nr. 1831/2003 om tilsætningsstoffer til brug i dyrefoder i april 2022. Bovaer er for nylig blevet godkendt i Canada i januar 2024 og i USA i maj 2024.
Vil mælken fra køer fodret med Bovaer blive mærket?
Fodertilsætningsstoffer er ikke mærket i ingredienslisten over fødevarer. I dette særlige tilfælde metaboliseres tilsætningsstoffet af køerne, så det ikke går over i mælken.
Er det sikkert for de dyr, der spiser foderet?
Dyresikkerhed blev betragtet som en del af FSA’s sikkerhedsvurdering, og ingen bivirkninger relateret til
brugen af Bovaer blev observeret ved den anbefalede dosis.
Er det sikkert for dem, der arbejder med dyr og bruger foderet?
Arbejdssikkerhed blev taget i betragtning i sikkerhedsvurderingen. Der er ingen sikkerhedsmæssige
betænkeligheder for arbejdere, der håndterer tilsætningsstoffet, når det bruges som anvist, og passende
personlige værnemidler anvendes.
Vurderingen konkluderede, at tilsætningsstoffet – i sin rene form på fremstillingsstadiet – skulle betragtes som ætsende for øjnene, hudirriterende og potentielt skadeligt ved indånding, men er ikke skadeligt på det tidspunkt, det fodres til dyr.
Læs mere på food.blog.gov.uk her.
Fodertilsætningsstoffet Bovaer
Fra 2025 skal mange danske mælkeproducenter fodre deres køer med foder, der reducerer metanudledningen. Et af de midler, man kan bruge, er fodertilsætningsstoffet Bovaer.
Fra 1. januar 2025 kan du vælge at bruge Bovaer til at reducere dine malkekøers klimabelastning. Bovaer blev godkendt til brug i EU i april 2022. Grundlaget for godkendelsen er en risikovurdering foretaget af Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA.
Bovaer er sikkert EFSA har blandt andet vurderet stoffet i forhold til dyresundhed, fødevaresikkerhed, miljø og arbejdsmiljø. De videnskabelige undersøgelser viser, at Bovaer bliver nedbrudt i koens mave. Forbrugerne, der køber mælk og kød, bliver dermed ikke udsat for Bovaer.
De videnskabelige undersøgelser viser også, at nedbrydningsproduktet NOPA fra Bovaer kan findes i meget lave koncentrationer i mælk fra køer, der er blevet fodret med Bovaer. Imidlertid udgør det ikke en risiko.
Konklusionen er, at Bovaer ikke giver anledning til bekymring for dyrenes sundhed og forbrugernes sikkerhed eller for miljøet, hvis man bruger det efter reglerne.
Et fodertilsætningsstof kan ikke godkendes, hvis stoffet eller nedbrydningsprodukter påvirker fødevaresikkerheden negativt.
Fakta om Bovaer :
🔥 Det aktive stof i Bovaer har det videnskabelige navn 3-nitrooxypropanol eller 3-NOP.
🔥 Bovaer har en metanreducerende effekt, da det hæmmer enzymernes aktivitet i koens vom, så der bliver dannet mindre metan under fordøjelsen.
🔥 Aarhus Universitet vurderer, at metanudledningen fra kvæg kan reduceres med 27 pct. i Danmark, hvis man anvender Bovaer i henhold til reglerne.
🔥 Bovaer bliver nedbrudt til stoffer, som er uskadelige i de små mængder, der bliver produceret. Det påvirker ikke kød og mælk.
Effekten på dyrevelfærd skal undersøges nærmere i Danmark er det besluttet, at der skal igangsættes mere dybdegående studier af dyrevelfærden i forbindelse med brugen af Bovaer. Studierne gennemføres i årene 2025-2029.
https://foedevarestyrelsen.dk/foder/markedsfoering-af-foder/fodertilsaetningsstoffer/bovaer